Mitä eroa data-analyytikolla, Data Engineerillä ja Data Scientistilla?

Data-ammattilaiset ovat jo vuosien ajan kuuluneet kaikkein kysytyimpien digiasiantuntijoiden joukkoon. Heidän osaamisensa on korvaamatonta, sillä yritysten järjestelmät, laitteet ja palvelut tuottavat valtavat määrät dataa joka päivä. 

Data ei ole sellaisenaan paljonkaan arvoista, mutta siksi avuksi tarvitaankin asiantuntijoita, jotka louhivat, jalostavat ja rikastavat dataa muun muassa myynnin, palvelukehityksen ja liiketoiminnan strategisiin tarkoituksiin. Datan avulla kehitetään myös esimerkiksi markkinointia ja rekrytointia.

Data-ammattilaisilta vaaditaan teknistä, matemaattista tai kaupallista koulutusta. Menestys vaatii kuitenkin myös hyviä vuorovaikutustaitoja.

Esittelemme tässä blogissa datatiimien yleisimmät asiantuntijat.

Data-analyytikko

Kun dataa on paljon, hommiin kutsutaan data-analyytikko. Välillä rekrytoijat kutsuvat häntä myös englanninkielisellä Data analystin nimellä. 

Data-analyytikon työ vaatii uteliaisuutta. Hän syväluotaa datamassojen syövereitä, eikä pelästy, vaikka dataa tuntuisi olevan loputtomasti. Työ vaatii kärsivällisyyttä ja systemaattisuutta, sillä suuri osa työajasta palaa datan etsimiseen yrityksen eri järjestelmistä ja lähteistä. Sen jälkeen data on “siistittävä” esityskelpoiseen kuntoon jatkojalostusta varten.

Data-analyytikko myös rikastaa dataa esimerkiksi tarkoilla toimiala- ja talousluvuilla, jotta myynti ja liiketoiminnan kehitys saisivat mahdollisimman hyvän kopin itselleen.

Data Scientist

Samaan tiimiin kuuluu usein Data Scientist. Hän etsii datasta poikkeamia, yhtäläisyyksiä ja pyrkii ennustamaan tulevaisuutta.

Tyypillisesti datatieteilijä työskentelee esimerkiksi asiakkuus- ja klikkidatan tai logistiikkadatan parissa. Tarkoituksena voi olla esimerkiksi verkkokaupan myynnin parantaminen tai asiakaskokemuksen parantaminen. 

Data Scientist saattaa urapolkunsa edetessä päätyä esimerkiksi Lead Data Scientistiksi tai Senior Data Scientistiksi.

Data Engineer

Datainsinöörin työ on hiukan teknisempää kuin data-analyytikolla ja Data Scientistilla. Hän pitää hyppysissään yrityksen data-infrastruktuuria. Data Engineerit suunnittelevat, rakentavat ja integroivat dataa eri lähteistä sekä hallinnoivat big dataa. He myös rakentavat datan prosessointiin liittyviä rajapintoja.

Data Engineerien on varmistettava organisaation dataympäristön sujuva toiminta.

Pilvipalvelu- ja tietokantateknologioiden on oltava hallussa. Toisinaan yritys “datainsseiltä” kysytään myös ohjelmointitaitoja ja jopa ymmärrystä tekoälystä ja koneoppimisesta.

Muita data-ammatteja?

Uusia nimikkeitä syntyy, kun yrityksille tulee tarvetta pöyhiä ja hyväksikäyttää dataa uusilla tavoilla.

Vetovastuussa olevilla data- ja analytiikkavelhoilla nähdään esimerkiksi Head of Data Sciencen tai Head of Analyticsin kaltaisia titteleitä. Heillä on vastuulla paitsi tiimien johtaminen, mutta myös laajemmat siveltimen vedot eli esimerkiksi dataan liittyvät kehitystehtävät ja analytiikkatoimintojen kehittäminen.

Yllämainittujen tittelien lisäksi voi törmätä myös esimerkiksi Data Architecteihin, Lead Data Architecteihin, Data Managereihin ja Data Business Designereihin.

Varmaa on, että titteliviidakko ei koskaan pysy täysin ennallaan.

Syventävää luettavaa

Haluaisitko lukea lisää uusista digiammateista ja heidän palkkauksestaan? Syvenny ammattikuvauksiin uratietopankissamme.

Jos taas etsit tietoa digiammattilaisten palkkatasosta, löydät vastaukset täältä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Lue vielä nämä!