"Ei kai pomoni tietää saa" ja 9 muuta kuumaa kysymystä suorahausta

Suorahaut kiinnostavat todella paljon ja senhän ymmärtää. Jos suorahakukonsultti ottaa sinuun yhteyttä, voit olla todella iloinen, sillä sinulla on sellaisia taitoja ja sellaista osaamista, joita yrityksissä nyt kaivataan.

Olemme koonneet yhteen tyypillisiä suorahakuun liittyviä kysymyksiä. Näillä avuilla voit siis valmistautua siihen hetkeen, kun tuntemattomasta numerosta soitetaan. 

1. "Millaisiin tehtäviin Marbles etsii työntekijöitä?"

Marbles on Suomen erikoistunein suorahaku- ja konsultointiyritys, joka on keskittynyt nimenomaan digitalouden ammatteihin. Kotisivullamme on esitelty nelisenkymmentä tyypillistä ammattinimikettä (kuten tämä suosittu Data Scientist), joita asiakkaamme etsivät toteutuneine palkkatasoineen.

Huomattavasti tarkemmin kuvaamme tätä digivaikuttajien heimoa Rekrytoijan digioppaassamme.

2. “Kun suorahakukonsultti soittaa, onko vastaus tiedettävä heti?”

Ei toki. Melko monelle konsultin tai tutkijan yhteydenotto tulee ensimmäistä kertaa. Voi olla, että puhelin pirisee huonoon aikaan kesken työpäivän, tai viestiin ei ehdi vastata ja se on täysin ok.

Joka tapauksessa vinkki uudesta, mahdollisesta työpaikasta on aina yllätys ja sitä pitää mahdollisesti sulatella jonkin aikaa, etenkin jos yritys ei ole entuudestaan tuttu. 

Voit sopia konsultin kanssa, mihin mennessä hän tarvitsee tai kyllä- tai ei-vastauksen. Siihen mennessä ehdit kyllä tehdä henkilökohtaisen SWOT-analyysin.

Ja tarvittavaa taustatietoa saat kyllä meiltä.

3. “Voinko vaikuttaa omaan palkkaani?”

Kultakin kandidaatilta tiedustellaan hänen tavoitepalkkatasoaan kyseiseen tehtävään. Ennakkoon asiakas on määritellyt palkkahaitarin, jonka on valmis maksamaan. Tapauskohtaisesti tässä haitarissa on neuvotteluvaraa.

Yleisimpien digitalouden ammattien keskimääräisiin palkkapyyntöihin voit tutustua palkkatutkassamme.

4. “Jos nyt lähden tähän suorahakuun, niin ei kai pomoni saa tietää siitä?”

Suorahaut ovat täysin luottamuksellisia eikä niistä heru tietoja kenellekään ulkopuoliselle.

Siitä, että juuri sinä osallistut suorahakuun, eivät tiedä muut kuin sopivia kandidaatteja etsineet Marblesin tutkijat, sinuun yhteyttä ottanut konsultti ja asiakasyrityksestä rekrytoiva esihenkilö, jos pääset jatkoon. 

Mahdollisesti tiedon voivat myös myöhemmin saada suosittelijasi, jos sinne asti päästään (ja ehkä kotiväkesi tai ystäväsi, kelle nyt haluat asiasta jännitykseltäsi kertoa).

5. “Voinko vetäytyä suorahausta?”

Kyllä se onnistuu. Työpaikan vaihtaminen on iso päätös. Jos taustakeskusteluiden ja haastatteluiden aikana alkaa tuntua siltä, ettei tämä olekaan sinun paikkasi, niin toivomme, että ilmoitat siitä heti konsultille.

6. Miten rekryprosessin etenemisestä viestitään?

Kandidaatit pidetään kärryillä rekryprosessin etenemisestä. Jos toimeksiantajayritys haluaa haastatella juuri sinut, saat siitä tiedon hyvissä ajoin niin, että ehdit valmistautua. Samoin tietoa tulee, jos he ovatkin päättäneet edetä toisten kandidaattien kanssa. 

Epätietoisuuteen emme jätä ketään: saat meiltä aina joko viestiä tai soiton. Halutessasi voit aina jutella konsultin kanssa puhelimessa valintaperusteista. Hyvään kandidaattikokemukseen panostetaminen on kunnia-asia, ja henkilökohtainen työnhakijaviestintä on meille yhtä tärkeää kuin sinulle.

7. “Jos tällä kertaa ei tärppää, niin voinko osallistua suorahakuun toisen kerran?”

Ilman muuta! Rekryn jälkeen kaikilta kandidaateilta kysytään, ovatko he käytettävissä, jos vastaisuudessa avautuu heidän kykyjään vastaava paikka.

8. “Voinko tutustua muihin avoinna oleviin työpaikkoihin jossain?”

Valitettavasti et, sillä emme ilmoita avoimista paikoista julkisesti missään. Mutta lupaamme pitää sinut mielessä, kun vastaavia, profiilisi mukaisia tehtäviä tulee eteen.

9. “Kauanko suorahakuprosessit kestävät? Kuinka nopeasti uudessa työpaikassa olisi aloitettava?”

Riippuu täysin tilanteesta. Prosessin kesto riippuu monesta asiasta, kuten toimeksiantajan ja kandidaattien aikatauluista ja tarpeista sekä muista seikoista.

Joskus palaset naksahtavat yhteen hyvinkin nopeasti, kun loistokandidaatin ja tyytyväisen rekrytoivan esimiehen tiet kohtaavat.

Työn alkamisajankohtaa ei myöskään voi ennakolta määrittää. Useimmat kandidaatit ovat työsuhteessa ja heillä on normaali (esim. yhden kuukauden) irtisanomisaika, jota kunnioitetaan. Kannattaa myös ottaa selville, onko sinulla esimerkiksi mahdollisia kilpailukieltosopimuksia tai muita juridisia esteitä tai hidasteita, sillä niitä emme voi kiertää. 

10. Miten voin itse päästä mukaan suorahakuihin?

Parhaiten se onnistuu vinkkaamalla itseään tuleviin suorahakuihin. Täytä lomake mahdollisimman tarkkaan, niin voi olla, että puhelimesi soi ennen kuin arvaatkaan.

Lämmittelyksi voi tutustua myös muihin blogeihimme.

Jätä yhteydenottopyyntö

Lue vielä nämä!