Mikä ero on suorahaulla, suorarekrytoinnilla ja rekrytoinnilla? Tiedä mitä ostat!

Rekrytointi- ja suorahakuliiketoiminta kokonaisuutena on hieman harmaata aluetta. Termit ja palvelut menevät usein iloisesti sekaisin! Tutustutaanpa tarkemmin näiden eroihin.

Saattaa tulla yhteydenotto, jossa kysellään suorahaun perään, mutta pian käy ilmi, että asiakas on kysellyt tarjousta useista firmoista, ja yrittää vertailla keskenään vaikkapa perinteistä rekrytointipalvelua ja modernia suorahakua. Joku puhuu suorarekrytoinnista ja olettaa sen tarkoittavan suorahakua. Kyseessä on kuitenkin täysin eri asia.

Suorahaku eli headhunting tarkoittaa palvelua, jossa asiakkaan toimeksiannosta etsitään hiljaisesti potentiaalisia henkilöitä suorahakukonsultin toimesta, eri verkostoja ja kanavia hyödyntäen. Itse hakutyön tekee usein researcher ja haastatteluista päävastuussa on suorahakukonsultti. Suorahaku ei perinteisesti sisällä ilmoittelua eikä muutakaan kanavissa huutelua missään prosessin vaiheessa.

Suorahaku on oikeaan osaajakuntaan kohdistettua hakutyötä, ilman julkista näkyvyyttä. Suorahaun kautta tulevat kandidaatit ovat prosessiin kutsuttuja henkilöitä, joilla ei ole useimmiten edes ollut ajatusta vaihtaa työpaikkaa. Tai jos on ollutkin, se ei ole kenenkään tiedossa. Suorahakuun mukaan kutsuttuja henkilöitä ei myöskään voi kohdella hakijoina työnantajan toimesta, koska he eivät ole hakeneet avointa työpaikkaa työpaikkailmoituksen kautta.

Suorahakuprosessissa työnantaja ei voi kysellä kandidaatilta, että miksi hait tätä paikkaa tai miksi meidän pitäisi valita sinut – silloin mennään metsään ja pahasti. Pidä siis tämä mielessä, kun käyt keskusteluja suorahaun kautta jatkohaastatteluun tulleiden henkilöiden kanssa.

Suorarekrytointi on termi, joka taas tarkoittaa henkilöstövuokraus- tai rekrytointiyrityksen toimeksiantoa, jossa henkilö rekrytoituu toisen yrityksen avulla suoraan asiakkaan palkkalistoille. Suorarekrytointi-sanasta näkee mainintoja työpaikkailmoituksissa. Suorahaun kanssa tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Rekrytointi ostettavana palveluna vaatii tänä päivänä tarkennuksen. Perinteiset rekrytointiyritykset toimivat perinteiseen malliin ja ilmoittelevat työpaikoista eri kanavissa. Suorahakuyritys ja rekrytointiyritys ovat eri asioita. Toinen tekee suorahakua ilman julkista näkyvyyttä ja toinen toimii perinteisellä työpaikkailmoitus – hakija – mallilla. Rekrytointiyritys voi mainostaa tekevänsä suorahakua, mutta aito suorahaku ei sisällä ilmoitusta.

Vinkki suorahakua tai rekrytointia ostavalle esimiehelle

Ostajan on hyvä olla selvillä palveluiden eroista. Älä aseta keskenään erilaisia palvelumalleja samalle viivalle, vaan tunnista erot ja erityisesti erilaiset toimintatavat.

Suorahaku, suorarekrytointi, rekrytointi

Marbles Oy on Suomen ketterin digitalouden ammattilaisiin keskittynyt suorahakuyritys.
Olemme erikoistuneet data-, design- ja teknologia-ammattilaisten headhuntingiin. Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

Yhteydenottopyyntö


 
thumb_210818marbles_MUR_1_katja
Katja Wasenius on kokenut IT- ja digirekrytoinnin ammattilainen, joka on työskennellyt alalla
rekrytoinnin,
suorahaun ja myynnin parissa 15 vuotta. Erityisinä kiinnostuksen kohteina ovat
esimerkiksi inbound-rekrytointi ja -mark
kinointi sekä employer branding. Katja toimii
Marblesilla Client Directorina ja seniorikonsulttina.
 
 

Lue vielä nämä