Headhunter – häirikkö vai kaveri?

Kaukana ovat ne ajat, jolloin vain harvoille ja valituille johtajille soitti headhunter. Tänä päivänä on aivan normaalia, että myös asiantuntijatason tekijöitä lähestytään suorahakukonsulttien toimesta.

Varsinkin IT-ammattilaisten tai vaikkapa palvelumuotoilijoiden keskuudessa voivotellaan, kun yhteydenottoja tulee ovista ja ikkunoista. Tällaiset henkilöt voi tunnistaa linkedinissä vaikkapa ohjetekstistä tyyliin: ”For headhunters, don´t ask for my CV or at least provide a decent job description”.

Ongelmia voi siis olla monenlaisia, jos sattuu olemaan paljon kysytty osaaja. On toki ymmärrettävää, että jos yhteydenottoja tulee useita viikossa, se väsyttää. Tällaiseen tilanteeseen ollaan tultu, koska maassamme ei kyetä tuottamaan kuin murto-osa tarvittavasta teknologiaosaamisesta ja etenkin IT-ala on ylikuumentunut. Palvelumuotoilijoiden kohdalla ollaan tulossa samaan tilanteeseen – kysyntä ylittää tarjonnan. Tämä osaajakunta voikin toisinaan ajatella yhteydenotoista, että ne ovat häiriköintiä. Osa on jopa kadonnut kokonaan linkedinistä – että saisi olla rauhassa.

headhunterHeadhunter auttaa myös ura-askeleen ottamisessa

Kuinka sitten toimivat vaikkapa monet tulevaisuuteen katsovat johtajat? He verkostoituvat headhunterien kanssa, vaikka eivät olisi ajatelleet uusien haasteiden vastaanottamista lähikuukausina tai edes tänä vuonna. Aktiivisimmat muistuttavat olemassaolostaan säännöllisesti, etenkin sitten, kun hetki alkaa olla oikea keskusteluille. He tietävät varsin hyvin, että heidän tuleva työpaikkansa ei mitä todennäköisimmin tule julkiseen hakuun. Soitto tai viesti ja tilanteen päivitys headhunterin suuntaan, ja yhteydenotto takaisin päin on taas askeleen lähempänä.

Asiantuntijallekin on terveellistä ajatella asioita siltä kantilta, että jonakin päivänä työnhaku voikin olla ajankohtaista. Silloin tarvitset verkostoja. Onko sinulla oma luottokonsultti, johon voit silloin olla yhteydessä ja joka voi auttaa sinua omien, laajojen verkostojensa avulla? Vai aloitatko työnhaun tyhjältä pöydältä ja turvaudut työn hakemiseen työpaikkailmoitusten kautta? Headhunter voi auttaa sinua seuraavan ura-askeleesi ottamisessa. Tutun konsultin kanssa on hyvä keskustella omista uratavoitteista jo ennen, kuin muutos tulee ajankohtaiseksi.

Headhunter ei tunne sinua? Auta häntä.

Eikö puhelin soi? Miten pitäisi toimia, jos nimenomaan haluaa olla löydettävissä mutta yhteydenottoja ei ole vielä tullut? Ilman Linkedin-profiilia ei sinua oikein ole olemassa, joten et voi vältellä profiilin rakentamista. Hyvä HeadlineSummary, kattavasti täytetyt Skillsit ja työnkuvaukset ovat perusasioita, mutta muista myös yhteystiedot ja suositukset. Perusasioita, mutta kuitenkin näissäkin on monella puutteita. Jos haluat, että headhunter löytää sinut, auta häntä siinä. Konsultteja on moneen lähtöön, mutta useimmat heistä eivät pahastu, jos vaikka otat itse yhteyttä ja esittäydyt. Voit laittaa personoidun verkostoitumispyynnön ja esittäytyä alkuun tätä kautta.

Aktiivisuus eri sosiaalisen median kanavissa, uraan liittyvissä aihealueissa, on aina eduksi. Jäät mieleen, kun tuot ajatuksiasi esille keskusteluissa tai julkaiset omia päivityksiä. Eri foorumeilla on luontevaakin verkostoitua, kun on ensin saatu aikaan yhteistä keskustelua. Turha ujous on syytä unohtaa, eli työnhakijana joudut laittamaan itseäsi likoon.

Lue vielä nämä!