Ammatti
Miten headhunting eli suorahaku etenee?

Mihin headhunting sopii?
Headhuntingia käyttävät nykyään pienet ja suuret organisaatiot kaikilla toimialoilla ja se sopii hyvin erilaisten digitalouden ja IT-alan tehtävien, kuten Data Engineerin, UX Designerin, Product Ownerin, tai esimerkiksi CDO:n roolien täyttämiseen. Kaukana ovat ajat, jolloin headhunting rajoittui vain johtotehtäviin tai muihin yrityksen avainrooleihin.
Marbles on ollut mukana rekrytoimassa osaajia yli 40 digitalouden ja IT-alan ammattiin.
Headhunting tarkoittaa hiljaista täsmähakua
Headhuntingilla tarkoitetaan palvelua, jossa asiakkaan toimeksiannosta etsitään hiljaisesti potentiaalisia henkilöitä määrättyyn tehtävään. Suorahaussa avoimista työpaikoista ei siis tyypillisesti ilmoitella missään vaiheessa julkisesti.
Headhunting-prosessia vetää suorahakukonsultti ja hänen yhteistyökumppaninaan toimii tutkija. Aivan aluksi määritetään asiakkaan kanssa mahdollisimman tarkkaan tarvittava osaaminen, työkokemus ja koulutustaso sekä muut vaikuttavat tekijät.
Mitä tarkemmin tämä tärkeä taustatyövaihe on tehty, sitä helpommin ja todennäköisemmin kaikkein sopivimpia kandidaatteja löydetään.
Suorahausta voidaan vielä erottaa suorarekrytointi.
Miten headhunting etenee?
Tehtävän määrittelyn jälkeen tutkija alkaa etsiä erilaisia verkostoja ja kanavia hyödyntäen joukon kandidaatteja, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin asiakkaan toimeksiantoa.
Headhuntingiin osallistuvia kutsutaan kandidaateiksi eikä työnhakijoiksi, sillä he eivät ole jättäneet hakemusta tiettyyn työpaikkaan. Konsultti tai tutkija on yhteydessä potentiaalisimpiin kandidaatteihin ja avaa keskustelun heidän kanssaan.
Osa henkilöistä kutsutaan haastatteluun, jossa sekä tehtävää että asiakasyritystä avataan kandidaatille vielä tarkemmin. Haastattelussa myös käydään läpi kandidaatin taustaa ja soveltuvuutta kyseiseen tehtävään. Jos sekä osaaminen että motivaatio kohtaavat, konsultti esittelee kandidaatin asiakkaalle. Seuraavana on vuorossa asiakasyrityksen ja kandidaatin välinen tapaaminen.
Suorahakuun voi osallistua myöhemminkin
Tietystä headhuntingista kieltäytyminen tai se, ettei tule valituksi, ei sulje ovia tulevaisuudessa. Jos suorahaku periaatteessa kiinnostaa mutta työpaikan vaihtaminen ei vielä ole ajankohtaista, asiasta kannattaa rohkeasti kertoa tutkijalle tai konsultille. Avoin keskustelu tarjoaa lisätietoa molemmille osapuolille.
Jos on kiinnostunut pääsemään mukaan tuleviin suorahakuihin mutta puhelin ei vielä ole piipannut, kannattaa vinkata itsestään meille vinkkauslomakkeella.
Hyvä tapa edesauttaa headhunterin haaviin päätymistä on myös hioa oma LinkedIN-profiiinsa mahdollisimman perusteelliseksi. Lue LinkedIN-vinkit blogistamme.
Luottamuksellisuus säilyy suorahaun ajan
Suorahakuprosessi on täysin luottamuksellinen. Nykyinen esihenkilö tai kollega ei siis missään vaiheessa saa tietää suorahakuun osallistumisesta, jos kandidaatti ei sitä itse kerro. Sama pätee rekrytoivaan yritykseen. Kandidaatin nimi tulee ainoastaan rekrytoivien esihenkilöiden tietoon, mutta vasta siinä vaiheessa, kun henkilö on tulossa asiakkaalle haastatteluun.
Lue blogistamme vastaukset yleisimpiin suorahakukandidaatteja askarruttaviin kysymyksiin.
Kandidaateilla on oikeus saada palautetta omasta suoriutumisestaan suorahaun aikana. Rohkaisemme kandidaatteja osallistumaan uuteen headhuntingiin tulevaisuudessa, sillä uusia projekteja käynnistetään koko ajan.
Lue, miten Risto eteni CIO-tehtävään suorahaun kautta