Koronavuoden sankarit ovat ansainneet kaiken mahdollisen lomansa

Keskikesä lähestyy, lähikaupan jäätelöallas tyhjenee uhkaavasti, ja lomalaiset ovat täyttäneet kadut, rannat ja mökkimaantiet - kiitos helpottaneen koronatilanteen. 

Tällaisessa tilanteessa takki olisi tyhjä ihan normaalinkin vuoden jälkeen, mutta niin kuin tiedetään, vuosi on ollut kaikkea muuta kuin normaali. Se on koostunut sadoista tunneista epäergonomisissa, jopa saunoihin ja työkaluvajoihin rakennetuissa konttoreissa, kotikoululaisista, selkään kesken raportoinnin kiipeilleistä taaperoista, kymmenistä virtuaalipalavereista, epämääräisistä lounastauoista, ja pikaisista happihypyistä vesisateessa ennen seuraavaa Teams-rallia. 

Mutta ennen kaikkea takana on poikkeusolojen täyttämä vuosi, jolloin on taloudellisen epävarmuuden lisäksi täytynyt pelätä oman, ystävien ja läheisten terveyden puolesta.

Jos tällaisen vuoden jälkeen ei ole ansainnut perusteellista lomaa ja lepoa niin milloin sitten? 

Ei, älä edes vilkaise lomalla työpuhelinta!

Supersuorittaja kirjoittaa vielä yhden meilin, lukee vielä yhden raportin ja laatii vielä yhden laskelman, vaikka sitten puoliltaöin. Supersuorittaja tekee töitä myös lomalla. Supersuorittaja hoitaa pari hommaa, ettei sitten heti elokuussa tarvitse. Mutta kuka käskee olemaan supersuorittaja?

Tietyssä johtoasemassa olevien ja yrittäjien täytyy usein olla valmiina vastaamaan puhelimeen tai meiliin lomallakin. Mutta jos tällaista päivystämistä ei vaadita, niin suosittelen loman alkajaisiksi sulkemaan työpuhelimen ja -läppärin kokonaan, laittamaan puhelimen laatikkoon, lukitsemaan laatikon ja syöttämään avaimen koiralle. 

On todettu, että pelkkä työluurin näkeminen voi lisätä stressipitoisuutta, sen avaamisesta puhumattakaan. Jokainen on lomien jälkeen paljon arvokkaampi työnantajalleen, kun on kunnolla levännyt ja ajatellut työasioita mahdollisimman vähän.

Kierrosten saaminen alas voi viedä päiviä tai jopa viikkoja, joten toivottavasti loman saa neuvoteltua mahdollisimman yhtäjaksoiseksi.

Työttömän työnhakijankin kannattaa huokaista hetki, sillä harvemmin heinäkuussa mikään rekrytointi todella etenee. 

Ylisuorittaminen voi vaihtua suorahauksi

Joutilaisuus ja lepo tekevät erittäin hyvää aivojen terveydelle ja ne lisäävät luovuutta. Kun antautuu oikein joutilaaksi, saattaakin käydä niin, että työn raskaan raataja havahtuu loman aikana, että se nykyinen työpaikka ei olekaan unelmien täyttymys (etenkään jos se edellyttää työntekoa lomalla). Katiskaa nostaessa tai kaupunkiterassin katuruokakojun jonossa iskee oivallus: tämän täytyy nyt muuttua! 

Jos sama ajatus muhii päänupissa vielä elokuussa, voi aina vinkata itsesi mukaan suorahakuihin. Kiirettä ei tarvitse pitää, sillä suorahaut ovat pääsääntöisesti tauolla keskikesällä.

Kannattaa tarkkaan miettiä, millainen työ kiinnostaisi, missä on parhaimmillaan ja mikä voisi olla ihanteellinen työnantaja tulevaisuutta varten, ja palata sitten asiaan.

Meillä Marblesissakin levätään sydänkesällä, mutta eihän sitä tiedä, vaikka syksyllä tavattaisiin! Siis siinä vaiheessa, kun supersuorittajakin on ottanut riittävän monet mieltä ja kroppaa kuntouttavat tirsat mökillä, Kolin kupeessa tai citysängyllään.

Lue vielä nämä