Analytiikka- ja data-ammattilaisten osaajapula ja osaamisvaatimukset

Toimiessani aiemmin rekrytoijana Affectolla vein läpi lukuisia analytiikkaan liittyviä rekrytointeja. Olen tarttunut analytiikka-alueen suorahakuihin myös Marblesilla, muiden tech-hakujen ohella.

Osaajapulako?

Viime vuosina on kohistu paljon tekoälystä, mutta harvat ymmärtävät, että data scientistit eivät voi tehdä työtään ilman laadukasta lähtödataa. Osaajapulaa onkin erityisesti datainsinööreistä. Tilannetta pahentaa se, että korkeakoulut tarjoavat hyvin vähän erikoistumismahdollisuuksia tälle alueelle. Analytiikka-alan erityispiirteenä on viime vuosina ollut nopea teknologioiden kehitys.

Datan visualisoinnissa Tableu, PowerBi ja QlikView ovat tällä vuosikymmenellä käytännössä syrjäyttäneet vanhat ratkaisut. Tietovarasto- ja ETL-työkaluissa muutos on ollut hieman hitaampaa, mutta nyt Azure ja AWS-pohjaisten ratkaisujen voidaan sanoa olevan valtavirtaa. Pilvi tarjoaa mahdollisuuden helposti soveltaa edistyksellistä analytiikkaa alustalla, jonka suorituskyky on skaalautuva ja käytännössä rajaton.

Kehittäjän näkökulmasta teknologiset muutokset ovat tuoneet uusia osaamisvaatimuksia. Uran kannalta saattaa riski jatkaa työpaikassa, jossa toimitaan perinteisillä teknologioilla. Käytännössä uusiin teknologioihin siirtyminen ei ole kokeneelle osaajalle kovinkaan suuri harppaus, ja jos rekrytoiva yritys voi tarjota tällaisen osaamisen kehittämisen mahdollisuuden, se on selkeä vetovoimatekijä.


Analytiikka- ja data-ammattilaiset

Anssi Balk (DI, PsyM) on työskennellyt rekrytointien parissa liki kymmenen vuotta, sekä konsulttina että inhouse-rooleissa. Hänellä on vahva osaaminen erityisesti analytiikan, ohjelmistokehityksen sekä johdon rekrytoinneista.

Rekrytoinnin ohella hänellä on osaamista psykologisesta henkilöarvioinnista, hakukoneoptimoinnista, digitaalisesta markkinoinnista sekä verkkosivujen kehityksestä. Lisäksi Anssi tuo Marblesille järjestelmäosaamista. Vapaa-aikanaan Anssi harrastaa cross-fittiä ja soittaa kitaraa (www.bilebandifloss.fi).

 

Etsitkö digitalouden ammattilaisia?

Ota yhteyttä

Lue vielä nämä